Helicobacter pylori

Door vele onderzoeken, beginnend in de jaren tachtig, weten we inmiddels dat Helicobacter pylori de belangrijkste oorzaak van een maagzweer is. Het is bacterie die, als één van de weinige vormen, bestand is tegen maagzuur. De bacterie kan niet alleen in de extreme condities van de maag leven, maar gedijt hier juist. Over de manier waarop mensen besmet kunnen raken is weinig bekend. Wel weten we dat jonge kinderen en mensen die leven in slechte hygiënische omstandigheden een grotere kans op besmetting hebben. Wanneer Helicobacter pylori niet wordt bestreden blijft de bacterie gedurende de rest van het leven aanwezig in de maag. Dit gebeurt regelmatig doordat de Helicobacter pylori symptomen niet of pas laat zichtbaar worden.

Hoe vaak komt een infectie met de bacterie voor?

Infecties met Helicobacter pylori komen veelvuldig voor over de hele wereld. In sommige ontwikkelingslanden loopt het percentage infecties zelfs op tot 90 procent. In Nederland wordt geschat dat één op de drie mensen boven de 60 jaar en één op de zeven onder de 40 jaar besmet is met Helicobacter pylori.

Helicobacter pylori symptomen

Een groot deel van de besmette mensen heeft geen klachten. De bacterie wordt bij hen alleen per toeval ontdekt. Een aantal symptomen die zich bij Helicobacter pylori voor kunnen doen:

  • Maagslijmvliesontsteking.
  • Maagkanker.

Diagnose

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om het lichaam te onderzoeken op de bacterie:

  • Door een ademtest.
  • Door een feces-test (een test van de ontlasting).
  • Door een bloedtest.
  • Door onderzoek van de biopten die worden genomen bij een gastroscopie.

Helicobacter pylori behandeling

De bacterie is in de meeste gevallen erg goed te behandelen en nadien volledig verdwenen. De behandeling van Helicobacter pylori bestaat uit een antibioticakuur en het gebruik van maagzuurremmers. De duur van de behandeling is ongeveer 4 weken. Wanneer de klachten niet afnemen wordt er een een controle uitgevoerd. Hiertoe worden dezelfde middelen gebruikt als bij de diagnose. De resultaten zijn over het algemeen na 4 weken beschikbaar. Bloedonderzoek duurt tot 6 maanden en kan alleen als controle gebruikt worden wanneer men ook bloedonderzoek heeft gedaan voorafgaand aan de behandeling.